12 mars 2012

IT även i juridiken – Dagens Industri, 12 mars 2012

IT har nu definitivt fått ett genombrott inom juridiken. Företaget Virtual Intelligence VQ levererar standardiserade dokument till svenska advokatbyråer. I veckan kommer 500 deltagare på en internationell juristkonferens i London att få ta del av den svenska utvecklingen.

”Vi har inom den nya tjänsten VQ Legal exempelvis tagit fram ett grundpaket med 15 dokument för att registrera en nyemission. Det kostar 450 kronor,” säger Helena Hallgarn.

Hon och kollegan Ann Björk, båda med erfarenhet från Advokatfirman Vinge etablerade VQ för cirka två, år sedan. I samarbete med Bolagsrätt Sundsvall har VQ tagit fram paket med standarddokument inom bolagsrätt.

”Vi har hittills investerat motsvarande cirka 10 miljoner kronor i teknikutveckling och lagt ner mycket tid,” säger Helena Hallgarn

Elmzell Advokatbyrå, Stockholm, har i samarbete med VQ tagit fram dokumentpaket inom arbetsrätt. Bland annat anställningsavtal.

Tjänsten VQ Legal används nu enligt Helena Hallgarn av dussinet advokatbyråer, bland annat Vinge, Wistrand, Delphi och Hamilton, juristavdelningar i storföretag och revisionsfirmor.

”Vi är förhindrade av några användare att ange att de är kunder hos oss. Men det handlar om flera stora aktörer,” säger Ann Björk.

”Vi siktar nu in oss på det stora antalet mindre advokatfirmor som finns runt om i landet. Vi bygger också ut genom att etablera fler rättsområden.”

Översättningsföretaget TransLegal har översatt alla texter och dokument så att de finns i svensk/engelsk mixad version. ”Det är nödvändigt i den globaliserade värld vi lever i,” säger Ann Björk.

IT hade det trögt inom svensk juridik under lång tid men har på senare år utvecklats i snabb takt. Standardlösningar gör det möjligt för advokatbyråerna att i ökad omfattning fokusera och erbjuda kvalificerad rådgivning.

”Vår tjänst har uppmärksammats internationellt. Jag ska på torsdag presentera våra erfarenheter och affärsmodell för jurister från hela världen på konferensen Law Tech Futures i London,” säger Helena Hallgarn.

Läs hela artikeln i Dagens Industri: ”IT även i juridiken”