LawSec Sweden
LawSec Sweden AB är specialiserat på säkerhetsskyddsjuridik och erbjuder juridisk rådgivning och relaterade tjänster inom området säkerhetsskyddsjuridik. Det här är en intervju med Helene.
Hej Helene! Vem är du?
Jag är jurist med inriktning säkerhetsskydd, NIS2-direktivet m.m. Jag
har tidigare arbetat som jurist på domstol och myndighet men driver nu LawSec Sweden AB. Jag har en stor familj, som jag värdesätter högt. Som person är jag en ”doer” som tycker om att hjälpa till. Jag har alltid nya idéer jag vill genomföra och har nära till skratt.
Vad fick dig att bli intresserad av säkerhetsskyddsjuridik?
Jag intresserad av samhällsfrågor och särskilt säkerhetspolitiska frågor men det var under min tid som chef för rättsenheten och registratur och arkiv på myndigheten Försvarets radioanstalt (FRA), som jag först kom i kontakt med rättsområdet. Jag och säkerhetsskyddschefen Henrik Thernlund ingick i samma ledningsgrupp, vilket bidrog till att jag fick intresse för och förståelse för komplexiteten i arbetet med säkerhetsskydd.
Vad är säkerhetsskydd och hur fungerar det?
Regleringen i säkerhetsskyddslagen och anslutande författningar ska säkerställa ett förebyggande skydd för det som är mest skyddsvärt för Sverige. Detta görs genom samverkande säkerhetsskyddsåtgärder för informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet. Uttrycket Sveriges säkerhet måste bedömas i ljuset av samhällsutvecklingen, vilket medför förändrade krav på och förutsättningar för säkerhetsskyddet.
Vilka är några av de olika typerna av verksamhetsutövare som kan omfattas av säkerhetsskyddslagen?
Med hänsyn till den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde är det ett ökat fokus på skydd av grundläggande samhällsfunktioner och den civila sektorn samtidigt som återupptagandet av planeringen för totalförsvaret medför att det militära och civila försvaret kvarstår som ett centralt område.
I vilken omfattning tillämpas säkerhetsskyddslagen idag?
Det säkerhetspolitiska läget har ökat medvetenheten för frågorna i samhället i stort men det kan vara svårt för en verksamhetsutövare att bedöma om verksamheten helt eller till viss del är av betydelse för Sveriges säkerhet. Det kan inte uteslutas att det finns verksamheter som omfattas av säkerhetsskyddslagen men som inte tillämpar lagen idag.
Vilka är utmaningarna med att tillämpa säkerhetsskyddslagen för
verksamhetsutövare?
En utmaning för den som tillämpar säkerhetsskyddslagen kan vara att omsätta kraven i praktiken i verksamheten. Vad ska man göra när man ska beakta förekomsten av röjande signaler och vidta lämpliga skyddsåtgärder? Hur ska ett säkerhetsskyddsavtal utformas för att innehålla de krav på motparten som behövs för att kraven på säkerhetsskydd ska tillgodoses? Det är också ofta kostsamt att ha ett bra säkerhetsskydd. Det krävs ofta att vi ändrar våra vanor och arbetssättet och det förlänger ofta tiden för genomförande.
Vilka är utmaningarna för jurister som ska lämna rådgivning inom
rättsområdet?
För att kunna leverera ett helhetssvar krävs det ofta en kombination av olika kompetenser. Jag brukar framhålla att det utöver kunskap om regelverket även krävs kunskap om det praktiska aspekterna av säkerhetsskydd.
Vad kan vi göra för att lösa dessa utmaningar?
Samarbeta! När jurister och säkerhetsskyddsexperter samarbetar kan vi gå från att ”bara” kunna hjälpa kunder i våra respektive kunskapsområden till att hjälpa kunder med helheten. Kunden behöver bara vända sig till en och samma aktör för att få en helhetslösning.
Vad är fördelarna med att ha ett bra säkerhetsskydd?
Förutom att ett bra säkerhetsskydd bidrar till att skydda säkerhetskänslig verksamhet, innebär arbetet med informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet att säkerheten i stort lyfts i verksamheten, vilket stärker säkerhetsmedvetenheten och säkerhetskulturen generellt.
Vad är ditt budskap till dem som jobbar i säkerhetskänslig verksamhet?
Att det är viktigt att vi alla gör vår del för att skapa ett bättre säkerhetsskydd för den enskilda verksamheten. Varje pusselbit utgör en del av betydelse. Vi kan alla göra skillnad.
Vad är det mest tillfredsställande med ditt jobb?
Att jag kan använda mina juridiska och praktiska kunskaper om säkerhetsskydd för att hjälpa verksamhetsutövare att förstå och tillämpa regelverket, vilket bidrar till att öka skyddet för Sveriges säkerhet.
Vad är din åsikt om hur rättsområdet kommer att utvecklas i framtiden?
Den säkerhetspolitiska situationen i Europa har väsentligt försämrats och säkerhetsläget kommer sannolikt inte att förbättras inom överskådlig tid. Till det kommer även det förhöjda terrorhotet. Omvärldsutvecklingen har medfört att rättsområdets betydelse har ökat väsentligt.